Hejdå Evernote. Välkommen Notational Velocity + SimpleNote

Skärmdump av programmet Notational Velocity

Notational Velocity efter en sökning på "css"

Jag har länge varit ett fan av Evernote som är ett bra program för att hålla koll på anteckningar. Programmet klarar av väldigt mycket. Kanske för mycket för min smak till och med. Man kan placera en anteckning i olika “anteckningsböcker”, etikettera, datummärka, skriva in latitud och longitud, ställa in typsnitt och färger, eposta anteckningar, ange författare osv.

Enough! Jag började istället leta efter ett enkelare program. Ett program som startar snabbt. Och som alltid är ett tangentryck bort (ja, jag är en tangentbordsjunkie). Så jag började leta och till slut så hittade jag programmet Notational Velocity, som är precis det jag letat efter:

  • diskret utseende – kan ligga i ett hörn på skärmen utan att störa
  • snabbt – startar på några millisekunder
  • tangentbordsstyrt – allt sköts via tangentbordet, t.om. gömma/visa programmet
  • minimalt antal funktioner – inga färger, inga bilder, inga taggar. Totalt fokus på innehållet som ren text.

Perfekt! Dessutom så synkar programmet mot tjänsten Simplenote vilket gör att jag kommer åt alla mina anteckningar från webben samt från min mobiltelefon.

Att komma åt anteckningarna snabbt i mobilen är något jag nyttjar hela tiden, t.ex. om jag ska till affären så skapar jag bara en anteckning som heter “ica” och när jag kommer till ica så startar jag programmet i min Iphone och voila! där är min shoppinglista.

Ytterligare en bra sak är som sagt att programmet helt kan styras via tangentbordet. Jag har t.ex. sagt åt programmet att programmet ska visas eller gömmas när jag trycker CMD + F12, vilket gör att jag alltid kan få fram programmet (eller gömma det) på ett ögonblick. Och direkt när man visar programmet så ställer sig markörer i sökfältet och det är bara att skriva det man letar efter. Eller skapa en ny anteckning, man gör allt från samma sökruta. Lite förvirrande tio minuter i början men sen är man beroende.

Jag använder numera programmet till att lagra nästan allt. Allt jag någon gång kan tänkas behöva slänger jag in i Notational Velocity: mötesanteckningar, shoppinglistor, att-göra-listor, musik jag ska kolla upp, böcker jag ska läsa, css-tricks och php-kod. Rubb och stubb helt enkelt.

Bli beroende du med: http://notational.net.

Leave a Reply