Firefox-tips: använd sidebaren

Här kommer ett snabbt tips för er som använder webbläsaren Firefox:

Firefox har en trevlig och fiffig funktion som gör att du kan öppna webbplatser i ett litet fönster – kallad “sidebar” – vid sidan om sidan du tittar på. Man kan säga att du med denna funktion kan ha öppet två webbplatser samtidigt. Perfekt om du vill kolla upp något, t.ex. om du fått nya mail eller hur din kalender ser ut – utan att behöva öppna ett nytt fönster eller en ny flik. Och utan att lämna sidan du är på. Smidigt va?

Firefox utan någon sidebar aktiverad

Firefox med sidebar aktiverad

Såhär gör du:

  1. Gå till en sida du skulle vilja ha snabb tillgång till. Webbplatser anpassade för mobila enheter funkar oftast bäst eftersom sidebaren inte är så bred. Vi kan testa med DN:s mobila sajt: http://mobil.dn.se/
  2. När du är på sidan så lägger du till den till bokmärkesfältet genom att välja menyalternativet “Bookmarks” -> “Bookmark this page” och sedan lägga bokmärket i “Folder: Bookmarks Toolbar”.
  3. Högerklick nu på det nytillagda bokmärket och välj “properties” och bocka i “Load this bookmark in the sidebar”.
  4. Klicka ok och du är klar! Prova nu att klicka på bokmärket. Har allt funkar fint så laddas nu sajten i sidebaren.

Några tips på sajter som jag tycker är bra att ha i sidebaren:

Tyvärr så leder klick på länkar ofta att sajten lämnar sidebaren och dyker upp i huvudfönstret istället. GMail är dock ett bra exempel på en sajt där detta inte händer. Testa dig fram så du vet hur din sajt funkar så slipper du bli överraskad.

Leave a Reply