Första intrycken av Snow Leopard

För ungefär två veckor sedan släppte Apple en uppdatering av sitt operativsystem, OS X. Uppdateringen, kallad ”Snow Leopard”, innehåller lite småuppdateringar och eftersom jag är lite geekig av mig så tänkte jag snabbt gå igenom de skillnader mot tidigare som jag upptäckt:

Positivt

  • Exposé visar nu även minimerade fönster. En klar fördel som gör att det känns mycket lättare att jobba med fönster och progra. De fönster som är minimerade visas lite mindre längst ner under alla ”synliga” fönster. Känns väldigt logiskt och bra och det är svårt att förstå hur man kunnat leva utan det.
  • I Exposé finns nu även möjligheten att skriva begynnelsebokstäverna för ett fönster för att gå direkt till just det fönstret. Har du t.ex. Spotfy igång så startar du Exposé och trycker på p-tangenten för att ta dig till Spotify. Har personligen inte fått rutin på detta men det kan nog bli bra framöver. Tycker dock att det skulle varit mer logiskt och lättanvänt om varje fönstrer istället fick ett nummer. 1 för första, 2 för andra osv. Skulle vara oerhört effektivetshöjjande för min del
  • Storleken på ikonerna i Finder går att ändra direkt, utan att behöva gå till ett inställningsfönstrer eller liknande. Går dock inte att ändra via tangentbordet; det finns faktiskt inte ens ett menyalternativ för det. Inte heller verkar det gå att ändra med scrollhulet.  Bra idé, men går det inte att ändra via tangentbordet eller scrollhjulet känns den lite fattig.  Det verkar dessutom inte finnas någon möjlighet att ändra storleken på ikonerna i öppna/sparadialoger. Där, om någonstans, behövs ju den möjligheten!
  • Spotligt kan nu som standard söka i mappen man befinner sig i. Att den tidigare alltid sökte i hela datorn gjorde mig galen, så detta är klart en bra funktion.
  • Exposé visar nu alltid namnen på alla fönster, vilket gör det lättare att hitta programmet man söker. Dock skrivs det inte ut vilket program som fönstret tillhör, något som gör det svårt för mig som ofta har flera webbläsare med samma webbplats öppna samtidigt.
  • Det går att ändra sortering i listvyn i Finder med tangentbordet. Tidigare var dom alternativen nedtonade/inaktiverade.
  • Service-menyn (som förvisso varken jag eller någon jag känner använder…) har rensats och visar nu bara de alternativ som är giltiga för det aktiva programmet. Tidigare var listan med val där nästan oändligt lång.
  • I Finder kan man nu bläddra igenom sidorna i dokument och visa filmer direkt i ikonen. Ser rätt tufft ut. Vet inte om det är så användbart egentligen med tanke på att Quick Look är så nära till hands. Men ändå.
  • Klockan i menu bar kan nu även visa datumet. Bra, men varför ingen kalender t.ex. när jag klickar på klockan? Det är en funktion jag ofta saknar.
  • Quicktime X ser tufft ut…
  • Går att förhandsgranska EPS-filer direkt i finder, via ikon eller Quick Look. Användbart när man jobbar tätt mot en Art Director som sprätter EPS- och Illustratorfiler omkring sig.
  • Inbyggt stöd för symbol och textersättning, dvs. skriver man t.ex. (c) så blir det automatiskt en copyrightsymbol. En funktion som låter lovande, men även om jag lagt in egna textersättningsalternativ så får jag det inte att funka i något annat program är Apples egna Textredigerare.

Negativt

  • Datorn tappar oftare än tidigare kontakten med det trådlösa nätverket.
  • Går fortfarande inte att flytta filer via tangentbordet. Jag vet att Snow Leopard var en uppdatering som fokuserade främst på stabilitet, men ändå. Jag vill verkligen kunna göra detta!
  • I Spotlight kan man fortfarande inte visa andra kolumner, t.ex. storlek. Varför jag inte får sortera mina sökresultat efter storlek är helt obegripligt?
  • Exposé hänger sig ibland och man kan inte välja fönster med tangentbordet
  • Har efter uppdateringen till Snow Leopard fått stora problem med att t.ex. Förhandsvisning och Arkivverktyget. Dubbelklickar jag på en PDF-fil eller en ZIP-fil så står programmen bara och studsar i dockan och inget mer än så händer. Väldigt irriterande vill jag lova och jag har ingen aning om hur jag ska lösa det.

Sammanfattningsvis kan man säga att det för en vanlig användare inte riktigt verkar finnas någon klar anledning till att uppgradera. Funkar ditt system bra idag så låt det vara!


Publicerat

i

av

Etiketter: