Systersajten Brottplats Göteborg är här

Efter att Brottsplats Stockholm rullat på under några veckor så tyckte jag det var dags att kolla om det inte gick att få igång en Brottsplats Goteborg också. Sagt och gjort: nu är brottsplatsgoteborg.se här också.

(Update långt senare: Händelser från Polisen i Göteborg är nu istället integrerad i samlingasidan Brottsplatskartan).

Helt lätt var det dock inte. I motsats till Polisen i Stockholms län så skriver inte Polisen i Västra Götaland sina händelserapporter på ett sätt som är lika lätt att analysera rent geografiskt. Såhär kan en händelse se ut:

13.03 Kungälv, rattfylleri
Polisen kontrollerar en bil på Strandgatan

Det som är lätt att hitta är tidpunkten, generell plats (Kungälv) och typ av händelse (rattfylleri). Det svåra biten är dock att hitta mer exakt var nånstans i Kungälv som händelsen avser, i detta fall då Strandgatan. Lätt för en människa att se men inte så lätt att fixa programmeringsmässigt. Visst, jag kan leta upp alla ord som slutar på -vägen eller -gatan och anta att det är den platsen. Dock så finns inte alltid något av dom orden med. Det kan istället handla om andra platser och småorter och liknande. T.ex. Hindås, Sjogerstad, Fagersanna. Lösningen blev istället att hämta ut alla ord från en händelse och sen fråga Googles Geolocation-tjänst om hur bra respektive träff är. Och sen får helt enkelt den bästa träffen vinna. Med händelsen ovan så betyder det att sökningen ”Strandgatan, Kungälv” ger en mycket bättre träff än ”kontrollerar, Kungälv”. Vet inte riktigt om den här lösningen är riktigt smart/klurig eller rent utav heltdum. Men så länge den funkar så…

En till sak som jag känner att jag också måste ta upp är möjligheterna man får om man har en egen VPS (Virtuell Privat Server). Efter att ha bestämt mig för att skapa en sajt för Göteborg också så tog det bara några minuter att beställa domän och ställa in Apache. Det enda som tar lite tid är för alla namnservrar att hitta den nya sajten. Från idé till sajt uppe tog det iaf max ett dygn. Wonderful!

Nu tänker jag iaf låta sajten – sajterna! – tuffa på några veckor för att se hur det funkar, innan det är dax för ev. nästa steg. Har du några önskemål på vad du vill se på Brottsplats Stockholm eller Göteborg så hör av dig!

ps. Det är synnerligen lätt att råka skriva plast istället för plats. Typ jättelätt.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *