Låt enter/return-tangenten posta formuläret!

Ja jösses vad irriterad jag är på Högskolan i Skövde just nu. Jag ska läsa en distanskurs där och för att få plugga (eller iaf för att få skriva tenta) måste man vara medlem i studentkåren. För att bli medlem i studenkåren behöver jag en kåravi. En kåravi beställer jag på sidan http://www.his.se/karavi.

Nu har jag faktiskt beställt en kåravi. Redan den 20 september gjorde jag detta dessutom. Men jag har ännu inte fått någon, kom jag på idag. Lite konstigt tyckte jag men tänkte att jag har väl försvunnit nånstans i administration.

Så jag tog mig – ännu en gång – till sidan http://www.his.se/karavi för att åter igen beställa en avi. Jag fyller i alla mina uppgifter och trycker enter/return för att posta/skicka formuläret. Sidan laddas om och jag möts av den här sidan:

Sök - Om webbplatsen - Högskolan i Skövde
Uploaded with plasq’s Skitch!

Jajjemen. En sida som förutom menyn endast innehåller en ”sök”-knapp. Inte riktigt vad jag förväntat mig. Jag hade nog föreställt mig en ”tack för beställningen”-text och ”din avi skickar inom några dagar”. Lite dåligt ur användbarhetssynpunkt, men som flitig internetanvändare har jag sett värre. Trots frånvaron av ”Tack”-text så antog jag att beställningen gått igenom. Eller rättare sagt så antog jag det första gången, för en månad sedan, då jag beställde. Denna gång började jag dock ana ugglor i mossen.

Så jag klickade på tillbaka-knappen i webbläsaren, kom en tredje gång till sidan för beställning av avi, och istället för att trycka enter/return så valde jag att denna gång istället använda musen (ack och ve, så jobbigt!) för att klicka på skicka-knappen. Och jodå. Då rasslar det till och jag möts istället av denna sida:

Screen shot 2009-10-13 at 11.07.02 PM
Uploaded with plasq’s Skitch!

Voila! Nu har dom plötsligt tagit emot min beställning och dom berättar så glatt att det snart kommer en kåravi till mig.

Så, olika resultat beroende på om man använder tangentbord eller mus. Inte särskilt stabilt.

Frågan är hur många innan mig som också skickat iväg formuläret via enter/return-tangenten och sedan otåligt väntat förgäves på sin avi? Folk som kanske missat att göra en tenta på grund av detta, eller som till och med bytt skola (till någon där dom är snälla och faktiskt skickar ut avin man beställt).

Det är faktiskt ett helt galet misstag att inte göra så att det fungerar lika för alla. Särskilt när de tjänster som används mest på internet – google, facebook, witter – fungerar just så: samma resultat oavsett om man använder tangentbord eller mus.

En teknisk detalj är att sidan använder tekniken ASP.NET och det är inte första gången jag märker detta hos en webbplats som använder just ASP.NET. Samma sak drabbade faktiskt mig när jag testade Socialstyrelsens nya sajt: sökformuläret fungerade inte när jag använde tangentbordet, men såklart när jag använde musen. Den gången twittrade jag om det och fick snabbt svar från någon som jobbade med sajten att dom skulle fixa det (vilket dom faktiskt gjort idag, tackar). Kan väl tillägga att det nog bara är Microsoft som kan lyckas med att fucka upp en sån här grundläggade regel inom webbutveckling.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”Låt enter/return-tangenten posta formuläret!”

  1. […] fick jag så äntligen mitt Mecenat-kort (efter att ha haft lite problem att betala kåravgiften). Och om två veckor börjar kursen. Ska bli kul och spännande. Lite nervöst också, jag minns […]